D'interés

Generació Talent PlaGenT #Torneu

Generació Talent PlaGenT #Torneu

La Generalitat posa en marxa un pla dotat amb 61,6 milions d'euros per a atraure talent i incentivar el retorn d'investigadors que van abandonar la Comunitat amb la crisi.

  • El programa contempla mesures per a impulsar la contractació de jóvens investigadors per part de les universitats i centres d'investigació i la de doctors per a realitzar projectes en empreses valencianes 
  • També inclou suports directes a la investigació i el desenvolupament empresarial i a la creació d'empreses de base tecnològica

La Generalitat invertirà 61,6 milions d'euros entre 2017 i 2018 en el Pla Gent - Generació Talent, un programa destinat a incentivar el retorn d'investigadors que van abandonar la Comunitat Valenciana i a atraure talent nou per mitjà d'un conjunt de mesures dirigides a reforçar l'oferta científica en universitats i centres d'investigació i a impulsar la innovació del teixit productiu i la creació d'empreses de base tecnològica.

Així ho ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunir-se amb el secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miguel Soler, i el d'Ocupació, Enric Nomdedéu, per a abordar els detalls d'aquest pla.

"Pla Gent - Generació Talent és la iniciativa més potent que ha dut a terme mai la Generalitat per a incorporar el talent dels valencians i valencianes", ha assegurat el cap del Consell, qui ha indicat que aquest programa s'uneix a altres iniciatives destinades a fomentar l'ocupació, com són Avalem Experiència i el Pla de Garantia Juvenil.

Amb les accions previstes, es pretén fer revertir la situació provocada per la pèrdua de 1.300 investigadors que van abandonar la Comunitat Valenciana entre 2011 i 2015 a causa de la crisi; una xifra que, tal com ha subratllat Puig, representa més del 10 % del capital científic valencià.

El Pla Gent - Generació Talent contempla catorze actuacions que s'articulen entorn de quatre eixos. El primer d'ells aborda l'excel·lència investigadora amb l'objectiu de neutralitzar l'anomenada "fuga de cervells", oferir una oportunitat de retorn als qui han emigrat durant els últims anys i atraure nous talents des d'altres llocs del món perquè desenrotllen les seues investigacions a la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, el segon eix se centra en el suport als mateixos investigadors a través de mesures per a impulsar la seua contractació per part de les universitats públiques i els centres d'investigació, i en la de doctors i doctores per al desenvolupament de projectes en empreses valencianes.

Pel que fa al tercer eix, el focus està posat en el suport al talent de jóvens amb titulació i en l'emprenedoria científica i innovadora, que inclourà ajudes directes a la investigació i el desenrotllament empresarial i a la creació d'empreses de base tecnològica.

Es tracta, tal com ha explicat el president, "d'un suport per a distribuir l'oferta científica disponible i les possibilitats de cooperació publicoprivada en innovació".

Finalment, el quart eix se centra en el reforç del talent per a la inserció laboral dels joves, a través de la seua formació en competències transversals com els idiomes o l'ús de les tecnologies de la informació, així com en la creació d'una plataforma informativa perquè aquells que es troben en un altre país puguen conéixer aquest programa i disposar d'una guia que els permeta planejar el seu retorn.

Pla Gent - Generació Talent, "no és una meta, sinó que aspira a ser el detonant d'oportunitats per a una generació que vol i pot ser la palanca de canvi del nostre model productiu", ha dit Puig.

En aquest sentit, ha assegurat que el Consell ha posat en marxa aquest programa "per justícia", ja que la joventut mereix que el seu esforç es transforme en resultats i perquè la societat necessita "la generació millor formada de l'era de l'economia del coneixement".

Aquest nou pla en matèria d'ocupació representa "un pas sòlid" cap al nou model econòmic en què treballa el Consell "que necessita l'expressió generalitzada del talent", ha conclòs el president.