T'interessa

enllaços

Destacat

L'IVAJ destina més de 110.000 euros en subvencions als Consells Locals de Joventut de la Comunitat Valenciana

L'objectiu és donar suport a les activitats dels Consells Locals Juvenils que promoguen la participació i l'associacionisme juvenil. S'inclouen trobades, jornades de foment de l'associacionisme,...

L’IVAJ acull 46 alumnes nous per al curs acadèmic 2024/2025 en les seues residències juvenils d’estudiants

Les residències juvenils de l’IVAJ acullen cada curs 157 jóvens estudiants Es troben a Alacant, Castelló de la Plana i Benicarló, i inclouen allotjament i pensió completa L’Institut Valencià de la...

Novetats

Ves enrere L’IVAJ forma personal tècnic de joventut en l’ús dels jocs de taula com a eines per a treballar amb les persones joves

L’IVAJ forma personal tècnic de joventut en l’ús dels jocs de taula com a eines per a treballar amb les persones joves

  • L’IVAJ ha posat en marxa el projecte "Juguem", que pretén acostar el joc com a dinàmica de treball als i les professionals de la joventut 
  • Jesús Martí ha destacat que el joc és un element socialitzador i integrador, a través del qual es pot treballar amb les persones joves

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha posat en marxa el projecte Juguem, amb el qual pretén acostar a les persones professionals de la Xarxa Jove els jocs de taula com un instrument per a treballar amb la joventut aspectes com la convivència o la interculturalitat.

Així ho ha explicat el director general de l’IVAJ, Jesús Martí, que ha acudit a una jornada de formació per a tècnics i tècniques de joventut al Centre del Carme de Cultura Contemporània de València, on s’han presentat els jocs Consortium i One of us, tots dos desenvolupats per entitats valencianes, amb els quals es pretén treballar en les activitats impulsades per la Xarxa Jove, que té implantació en el conjunt del territori valencià.

“El joc és un element socialitzador i integrador, a través del qual es poden treballar valors com la igualtat, la cooperació, l’acceptació de normes i el respecte mutu”, ha destacat Martí, que ha assenyalat que amb aquesta idea “s’està treballant des de l’IVAJ per a acostar a professionals de la joventut l’oci educatiu i l’animació sociocultural dels jocs de taula des d’un vessant educatiu”.

Els jocs que s’han triat es basen en la ludificació, una tècnica d’aprenentatge que trasllada la mecànica dels jocs a l’àmbit educatiu i professional, de manera que les i els professionals del sector puguen adquirir competències que els permeten acompanyar la joventut en un procés de sensibilització intercultural.

La jornada celebrada ha servit per a presentar Consortium, un joc de cartes col·laboratiu que ofereix a les persones participants la possibilitat de gestionar un municipi, prenent les decisions que afectaran tant la mateixa localitat com les dels altres. La partida finalitza quan tots els municipis assoleixen un punt de benestar satisfactori.

En el procés de joc es decideix entre totes les persones participants les cartes que cal emprar, de manera que elles mateixes “comproven que créixer exigeix gestionar les conseqüències sobre la vida, en ocasions positives i en moltes altres, negatives”, ha explicat el director de l’IVAJ, que ha apuntat que aquest joc ha sigut creat per Nittúa, plataforma per al canvi social.

Així mateix, els assistents han conegut One of us, un joc d’escapada creat per l’associació valenciana Fractals, amb el qual es busca fer reflexionar sobre el món actual i com els discursos d’odi calen cada vegada amb més freqüència entre les persones joves.

El joc recorre diverses èpoques de la història on l’ésser humà s’ha vist obligat a migrar. Aquesta base serveix per a fer reflexionar les persones participants sobre les similituds que guarden amb els moviments migratoris actuals, de manera que la joventut puga percebre la diversitat “com una cosa rica i que hi aporta”, ha assenyalat el responsable de l’IVAJ.

M’importa

Martí ha explicat que Juguem s’inclou en el projecte M’importa. Educació en valors, impulsat des de l’IVAJ amb l’objectiu de posar a la disposició dels i les professionals de la joventut de la Xarxa Jove recursos metodològics que els servisquen de suport en aquelles iniciatives que posen en marxa per a les persones joves.

Els jocs de taula s’uneixen així a recursos sobre les persones refugiades, la diversitat, la violència de gènere, la inclusió o la participació, entre altres.

Territori IVAJ

D’altra banda, el director general ha recordat que l’IVAJ està des de 2020 apostant pels jocs de taula com a instrument d’oci educatiu i socialització, a través d’iniciatives com Territori IVAJ, que va nàixer en el Saló del Còmic de València.

Aquest espai, que tornarà a estar present en l’edició del Saló del Còmic d’enguany, pretén ser un lloc on creadors i editorials puguen presentar el seu material al públic que assisteix al certamen, i al mateix temps promoure els jocs de taula com a element educatiu per a treballar valors i fer créixer les relacions socials des del punt de vista lúdic.

Twitter