T'interessa

enllaços

Destacat

Pla de formació de l'IVAJ 2024

(descarrega el pla *.pdf) Dirigit al personal tècnic de la Xarxa Jove i als equips de formació de les escoles d'animació juvenil, té una doble finalitat, d'una banda, a través de les diferents...

Entrega dels premis de la Càtedra de Joventut 2023

Vicent Ripoll ha assistit a l'entrega dels premis de la Càtedra de Joventut a la millor tesi doctoral i els millors treballs de fi de grau La Càtedra de Joventut és fruit d'un conveni amb l'IVAJ...

Novetats

Ves enrere Exigències de la protecció de dades?

Exigències de la protecció de dades?

A partir hui s'endureix el règim legal de la protecció de dades i destaquen multes administratives (fins als 20 milions d'euros) que no exclouen sancions de tipus penals. Una normativa ja d'aplicació plena en tot el territori europeu i que revoluciona el concepte de la privacitat.

Però no només és una qüestió que afecta empreses o Administracions, també a particulars i, tal com va exposar l'Agencia Espanyola de Protecció de Dates (AEPD), la gran majoria de la població no és realment conscient d'accions del dia a dia que poden tindre alguna vinculació a una situació d'il·legalitat en l'ús específicament de les xarxes socials i les noves tecnologies. Per tal d'aclarir i apropar-nos a algunes de les més comunes, volem fer un repàs:

  • Quan accedim sense permís a una informació d'altres persones o les difonem amb coneixement d'haver sigut obtinguda de forma il·lícita, a més d'estar vulnerant la intimitat podem cometre un delicte de descobriment o revelació de secrets... Per exemple, amb la instal·lació en el telèfon d'altra persona un programa que el controle o vigile per conéixer la seua localització, les telefonades que fa o rep, fotografies, vídeos i àudios.
  • Quan publiquem sense autorització de l'interessat fotos, vídeos o àudios privats en webs.
  • Quan pugem informació (fotografies, àudios, gravacions...) encara tenint el consentiment de la persona implicada i obtingudes de forma lícita i sense intermediaris ni testimonis. Ens referim a material de caràcter íntim que podria identificar-se amb el nomenat 'sexting' i que pot derivar en conductes delictives com ara l'assetjament, les amenaces o les coaccions.
  • El principal risc d'esta pràctica comporta la pèrdua del control d'arxius que poden arribar a tercers i servir de xantatge del protagonista o terceres persones. La AEPD alerta que la imatge o la veu d'una persona és una dada persona pel que ningú pot decidir sobre elles. Per tant, qualsevol persona que envie per Whatsapp o qualsevol altra xarxa ha de ser conscient que l'actuació pot vore's sancionada, amb condemnes penals de tres mesos a un any de presó o multa de 12 mesos, encara que no conega a les persones que apareixen en les persones que apareixen en la gravació o fotografies.
  • "Xafardejar" el mòbil d'alguna persona (siga parella, família, amistat...), llegir converses o entrar en les xarxes socials pot arribar a penes de presó d'un a quatre anys. Com diem, aplicable a l'àmbit familiar, encara que tinga aparença de legalitat.
  • Si algú tracta de prendre's la justícia per la seua mà i en el context d'un comiat laboral o un trencament sentimental esborra o maltracta equips, programes o arxius informàtics el Codi Penal preveu penes de presó de sis mesos a tres anys.

Twitter