Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Susana Camarero destaca el paper fonamental que exerceixen els voluntaris i les voluntàries en benefici de la societat - IVAJ
Ves enrere Susana Camarero destaca el paper fonamental que exerceixen els voluntaris i les voluntàries en benefici de la societat
Susana Camarero destaca el paper fonamental que exerceixen els voluntaris i les voluntàries en benefici de la societat
- La vicepresidenta segona ha visitat el camp ‘Xicotetes Il·lusions’ a Piles, on participen 12 xiquets, xiquetes i adolescents amb discapacitat
- L'IVAJ ha donat l'oportunitat a 473 joves de participar en els camps de voluntariat aquest estiu
- Susana Camarero s'ha compromés a actualitzar la llei del Voluntariat per a “adaptar-la als nous temps”
La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero ha destacat el “paper fonamental que exerceixen els voluntaris en benefici de la societat que, amb el seu compromís, dedicació i temps, destinen les seues vacances a millorar la qualitat de vida dels qui més ho necessiten”.
Així ho ha assenyalat durant la seua visita al camp de voluntariat ‘Xicotetes Il·lusions’ en l'alberg juvenil ‘Mar i Vent’, que l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) té en la localitat de Piles, i on participen 15 joves que conviuen i comparteixen experiències amb 12 xiquets i xiquetes amb discapacitat, a través d'un ampli programa d'activitats d'oci educatiu i de formació.
La vicepresidenta segona ha assenyalat que amb el programa ‘Viu la Solidaritat’ l'IVAJ ha donat l'oportunitat a un total de 473 joves de la Comunitat Valenciana, així com de diferents punts d'Espanya i de l'estranger, de participar aquest estiu en camps de voluntariat tant en la Comunitat Valenciana com fora d'ella.
En la seua visita al camp de voluntariat de Piles, Susana Camarero s'ha compromés a actualitzar l'actual llei del Voluntariat de la Comunitat Valenciana “per a adaptar-la als nous temps, que reculla els drets i deures de les voluntàries i voluntaris, que establisca un marc legal que els protegisca i els empare i, sobretot, que reconega el treball que realitzen”.
Així mateix, ha agraït a l'IVAJ la gestió d'aquesta mena de camps i a Creu Roja “per la seua col·laboració, treball i esforç perquè siga possible”.
Viu la Solidaritat
L'edició d'estiu dels camps de voluntariat “Viu la Solidaritat”, que s'han celebrat durant tot el mes de juliol i part d'agost, tenen com a objectiu donar l'oportunitat a aquells joves d'entre 15 i 30 anys de participar en programes que fomenten els valors de convivència, tolerància, participació, solidaritat i aprenentatge intercultural.
Els camps celebrats en la Comunitat Valenciana han acollit a un total de 215 joves, de les quals 132 eren dones i 83 homes, amb una participació majoritària de persones procedents d'altres comunitats autònomes, un total de 117, enfront de les 81 que tenien com a origen la Comunitat Valenciana i els 17 que venien de països estrangers.
Respecte a les i els joves valencians que han decidit participar en un camp de voluntariat fora de la Comunitat Valenciana, han sigut un total de 258, dels quals 190 han triat el territori nacional, en autonomies com Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella - La Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Ceuta, País Basc, Extremadura, Galícia, Balears, Canàries, La Rioja, Madrid o Navarra.
D'altra banda, 68 han preferit realitzar la seua activitat de voluntariat fora de les fronteres espanyoles, principalment a França, Alemanya, Itàlia i Islàndia.
Les dones també són majoria en aquest cas, i així, de les 258 persones joves valencianes que han eixit de la Comunitat a participar en un camp de voluntariat, 147 eren dones, enfront dels 111 homes.
També ací han sigut més les persones participants majors d'edat, amb 201 participants entre 18 i 30 anys, enfront dels 57 amb una edat compresa entre els 15 i els 17 anys.
Els camps de l'IVAJ
Els camps de voluntariat organitzats per l'IVAJ en la Comunitat Valenciana, que s'han desenvolupat tant en la seua xarxa d'albergs com en instal·lacions d'altres municipis col·laboradors, incloïen activitats d'oci educatiu, socials, culturals, esportives, mediambientals i de temps lliure, amb les quals es perseguia el desenvolupament integral de la joventut i la seua educació en hàbits de participació i en valors de compromís i integració social.
L'oferta per a l'estiu 2023 ha inclòs 11 camps relacionats amb l'arqueologia, el medi ambient i el treball amb xiquets i xiquetes, que suposen un total de 275 places.
Els camps s'han desenvolupat en diferents punts de la Comunitat Valenciana, com la localitat de Xàtiva, on han treballat en la conservació del patrimoni històric i natural de la costa del castell d'aquest municipi. Una acció similar s'ha desenvolupat en la fortalesa islàmica del Castillet de Millares.
La preservació dels recursos naturals del Jardí Botànic de l'Estació Biològica de Torretes ha sigut l'objectiu d'un altre dels camps. Per part seua, el Port de Catarroja ha sigut l'escenari d'un camp de neteja i conservació d'aquest espai natural. La vila romana del Prat, en la localitat castellonenca de Viver, ha acollit dos camps dedicats a l'excavació i documentació arqueològica.
També s'ha treballat amb menors d'edat en situació de vulnerabilitat, com les que van participar en el camp de voluntariat “Anima't”, que es va desenvolupar en l'alberg juvenil de Biar. Aquest camp, juntament amb el camp “Xicotetes il·lusions” a Piles, s'ha organitzat amb la col·laboració de Creu Roja.
En aquesta mateixa línia, cal destacar el camp de voluntariat “Diverteix-te”, en el qual les persones joves voluntàries han treballat amb xiquets i xiquetes tutelades per la Generalitat.
Així mateix, l'oferta de voluntariat de l'IVAJ ha inclòs l'intercanvi de places que s'ha realitzat amb altres comunitats autònomes i amb el Servei Voluntari Internacional (SIV), adscrit a l'Institut de la Joventut, que permet a la joventut valenciana la participació en activitats de caràcter nacional i internacional.