T'interessa

RECURSOS PER A BUSCAR TREBALL

RECURSOS PER A BUSCAR TREBALL

La recerca d'ocupació és un treball en si mateixa. Necessita temps, dedicació i esforç. Has de dedicar-hi temps perquè, durant tot el procés, hauràs de tindre preparada una sèrie de ferramentes i documents.

En primer lloc, és molt important conéixer-te a tu mateix professionalment i personalment: quin treball busques, què saps fer, quina experiència tens, quins són els teus interessos. És bàsic, ja que així sabràs exactament què pots oferir i quines carències tens per a fer front a tot el procés de recerca d'ocupació. En definitiva, es tracta de definir el teu objectiu professional.

El teu objectiu professional haurà d'estar en relació als teus interessos professionals, habilitats personals, experiència i formació que tingues. Tot i això, és possible que detectes que, per a aconseguir el treball que desitges, necessites ampliar la teua formació: idiomes (una bona opció serà eixir a treballar o estudiar a l'estranger), informàtica i fins i tot cursos que t'especialitzen encara més.

El pas següent consisteix a esbrinar on i com pots trobar un lloc de treball d'acord amb el teu objectiu professional: preparada una agenda que t'ajude a organitzar la recerca d'ocupació, ja que és possible que contactes amb diverses empreses i que necessites organitzar-te el temps i la informació de cada empresa.

Una vegada ho tingues clar i organitzat, comença la recerca d'ocupació pròpiament dita. Com sabràs, les ferramentes bàsiques per a presentar-te a les empreses seran el currículum i la carta de presentació. Esta última és imprescindible sobretot si es tracta d'ofertes d'ocupació que has vist en la premsa o per  autocandidatura.

L'autocandidatura consisteix bàsicament a presentar la teua sol·licitud d'ocupació o el currículum, per iniciativa pròpia, a les empreses, independentment que tinguen ofertes d'ocupació o no. Per a això, cal també que tingues molt clares quines són les fonts d'accés a l'ocupació i els recursos que et poden facilitar adreces d'empreses i de serveis que busquen professionals amb el teu perfil.

Fins ara has enviat els teus currículums i has contactat amb empreses; a partir d'ara, les empreses es posaran en contacte amb tu així que òbriguen un procés de selecció, o necessiten un candidat del teu perfil. Un procés de selecció té diverses fases i has d'estar preparat per a fer front a tota mena de proves: de personalitat, d'intel·ligència, dinàmiques de grup i entrevistes de treball.

En tot moment hem parlat de la recerca d'ocupació en el sector privat, però no s'ha d'oblidar  l'ocupació en les administracions públiques. La recerca d'ocupació serà un procés diferent en funció del sector, perquè, depenent de a quin s'adrece el teu objectiu professional, hauràs de tindre preparada una sèrie de ferramentes i dominar una sèrie de conceptes.

Finalment, una vegada tinguen, tant l'Administració Pública com les empreses privades, tota la informació necessària sobre tu, prendran una decisió sobre el candidat idoni per al lloc sol·licitat, decisió que et serà comunicada immediatament.