Concurs Jo He Aprés

« Ves enrere

El nostre treball és garantir la participació lliure i eficaç de la joventut

El nostre treball és garantir la participació lliure i eficaç de la joventut

El dimecres 12 d'agost se va celebrar el Dia Internacional de la Joventut amb el lema 'El compromís de la joventut per l'acció mundial', per donar el protagonisme a les persones joves
En una entrada en el blog de l'IVAJ, el director general de l'IVAJ participa en el debat actual sobre el treball específic en joventut als ajuntaments quan assenyala que el servei de joventut "no és el de cultura, ni és el d'esports, ni el de serveis socials, ni el de promoció econòmica, ni el de festes perquè no té cap sentit duplicar esforços", amb motiu del Dia Internacional de la Joventut, que el treball que guia al departament que dirigeix és "garantir la participació lliure i eficaç de la joventut" en la societat i recordant que l'article 48 de la Constitució, l'únic d'est text legal que parla de la joventut, estableix que els poders públics promouran les condicions per a la participació lliure i eficaç de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural.
 
"La nostra existència no està per a suplir als departaments municipals que no existeixen o que fan propostes per a tota la ciutadania, però no per a les persones joves", ha plantejat.
 
A més, tal com ha argumentat, per a facilitar la comunicació amb la joventut a nivell local, "és evident que hem d'estar al costat de tots els departaments i serveis, per a oferir el nostre coneixement de la joventut local i els nostres contactes amb ella i posar els nostres mecanismes de comunicació amb els joves a la seua disposició. És evident que hem de coordinar-nos. I encara és més evident que seria millor que la comunicació amb la joventut fora directa, de cada departament".
 
Martí ha argumentat que els trets diferenciadors d'un departament de joventut "estan en l'educació no formal, en l'animació sociocultural, l'oci educatiu a través de la cultura, l'esport, el joc, la diversió i el grup per a construir el coneixement sobre dues realitats concretes: informació juvenil i educació en la participació".
 
"Hem d'escoltar i acompanyar a les persones joves. Han de ser el centre de les nostres polítiques i protagonitzar el seu propi aprenentatge. Este és un debat obert a noves reflexions per a la participació lliure i eficaç de la joventut".
 
Acció mundial conjunta
El tema d'enguany 2020, sota el lema 'El compromís de la joventut per l'acció mundial', té per objecte destacar les maneres en les quals el compromís dels joves a nivell local, nacional i mundial pot enriquir els processos i les institucions nacionals i multilaterals, així com identificar com millorar significativament la seua representació i participació en les institucions públiques.
 
Segons l'ONU, "quan estem a deu anys perquè l'Agenda 2030 siga una realitat la confiança en les institucions públiques s'està perdent cada vegada més", i destaca dos desafiaments mundials: la pandèmia de COVID-19 i el canvi climàtic, que "requereixen una acció mundial conjunta i la participació i el compromís dels i les joves per a abordar-los de manera eficaç".