T'interessa

enllaços

Destacat

Nova Estratègia Valenciana de Joventut 2025-2029

Es presentarà en el segon semestre de 2024 i comptarà amb la participació dels actors més rellevants en l'àmbit de les polítiques de joventut La vicepresidenta segona i consellera de Servicis...

La gira teatral M’Importa d'Escena Erasmus arriba al juny a Altea, Torreblanca, Muro i Viver

Escena Erasmus de l'IVAJ i de la Universitat de València presenta, dins de les activitats del programa Carnet Jove, una nova edició de la gira ‘M'importa’, el programa d'educació en valors de...

Novetats

Ves enrere Un total de 2.387 joves han participat en el programa Jove Oportunitat de l'IVAJ en les seues quatre edicions

Un total de 2.387 joves han participat en el programa Jove Oportunitat de l'IVAJ en les seues quatre edicions

* Este programa de l'IVAJ està destinat a joves de 16 a 21 anys que han abandonat prematurament els estudis i, cofinançat pel Fons Social Europeu ha comptat amb la col·laboració de 110 ajuntaments de la Comunitat.
Un total de 2.387 joves de la Comunitat Valenciana, amb edats de 16 a 21 anys, han participat en el programa 'Jove Oportunitat' (JOOP) de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en les quatre edicions desenvolupades fins al moment.
 
Es tracta de joves que han abandonat el sistema educatiu, després d'anys de fracàs escolar, i que s'enfronten a problemes de desmotivació i desorientació i, en la majoria dels casos, de baixa autoestima, que els porten a una situació de "no saber què fer amb les seues vides".
 
Un 66% dels joves participants en JOOP són homes, una majoria de facto que es vincula al fet que són també majoritàriament xics els qui abandonen prematurament el sistema educatiu, sense aconseguir el títol de l'ESO i, per tant, sense possibilitat d'accés a la formació professional.
 
Una altra dada significativa que resulta de la recollida d'indicadors de seguiment del programa ha sigut que un 31% del total de participants en JOOP pertanyen a col·lectius desfavorits.
 
Esta xifra és coherent amb les dades de l'estadística educativa de la repetició de curs, avantsala de l'abandó educatiu, que té major incidència en l'alumnat procedent de famílies de nivell socioeconòmic baix.
 
El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha destacat que JOOP ha aconseguit "captar a moltes persones joves a les quals ningú estava atenent des d'una visió integral, escoltant-los i acompanyant-los en tots els aspectes de la seua vida". A més, ha afegit que la singularitat del programa de l'IVAJ "és no veure a aqueix xic o xica sol estudiant que ha d'aconseguir un títol sinó, primer, com a persona, perquè només a partir del disseny del seu propi projecte de vida podran desenvolupar un projecte professional i formatiu".
 
Jesús Martí ha indicat que l'avaluació final del programa "ha demostrat que més del 62% de joves, després de finalitzar l'acció JOOP, tornen a estudiar o han començat a treballar. La qual cosa és un assoliment que supera l'aconseguit per una altra mena de programes més tradicionals destinats a este col·lectiu juvenil".
 
Quatre anys d'accions de Jove Oportunitat
En les quatre edicions desenvolupades fins al moment s'han destinat un total de 5.274.084 euros per a organitzar 226 accions. Jove Oportunitat va començar com a programa de l'IVAJ en 2017, amb el cofinançament del Fons Social Europeu, que definia com a objectiu la millora de l'ocupabilitat dels i les joves espanyols, reduint l'Abandó Educatiu Primerenc mitjançant l'accés a la titulació d'FP de grau mitjà.
 
Cada curs JOOP, que utilitza la metodologia del coaching actitudinal, es divideix en quatre mòduls: un mòdul de desenvolupament personal, un de desenvolupament social, un mòdul acadèmic i un altre de visites a empreses. Estos mòduls sumen un total de 376 hores lectives, en jornades de 4 hores diàries, que reuneixen els grups de joves cada matí, de dilluns a divendres.
 
Les xiques i xics de JOOP, coneguts com joopers, formen grups d'entre 8 i 15 participants on reben orientació per part de personal orientador: coach, peça clau del programa el perfil professional del qual és acuradament verificat per l'IVAJ perquè resulte adequat a la difícil labor que s'espera d'elles i ells.
 
Anualment treballen en el programa Jove Oportunitat un total de 75 'coaches': titulats en psicologia i pedagogia amb anys d'experiència en el tracte amb joves i adolescents i que es constitueixen en referent en el procés de canvi vital de les xiques i xics que s'uneixen a JOOP.
 
495 empreses col·laboren cada any
Les sessions de coaching grupal i també individual (entre cada jove i el seu coach) es combinen amb eixides a empreses, on coneixen de primera mà quina és la labor que en elles es realitza i quina formació necessiten per a accedir als seus diferents llocs de treball.
 
En JOOP l'orientació professional no està basada en una presentació dels estudis que existeixen sinó que parteix de mostrar als xics i xiques el món de l'empresa, els centres de treball així com a treballadors i direcció d'estos.
 
Un total de 495 empreses col·laboren anualment amb JOOP, de totes les grandàries i sectors productius. En les visites coneixen directament i en la pràctica quals són les labors que en elles es realitzen, quals les habilitats i qualitats que es busca en els qui volen treballar en elles i quina formació necessitaran per a accedir als seus diferents llocs de treball.
 
La visita a les empreses porta a la reflexió sobre la necessitat de tornar a estudiar per a obtindre una titulació que afavorisca l'obtenció d'ocupacions de major qualificació i més sostenibles en el temps.
 
Per a celebrar el quart aniversari de JOOP, l'IVAJ ha editat un vídeo amb la participació de joves i coaches que narren les seues experiències en el programa.

Twitter