T'interessa

enllaços

Destacat

Residències per a joves 2024-2025

Es convoquen places per al curs 2024/2025 en les residències juvenils "La Florida", d'Alacant, "Mare de Déu del Lledó", de Castelló de la Plana i "Sant Crist de la Mar", de Benicarló. Pots...

Novetats

Ves enrere Els Punts Violeta busquen garantir unes festes lliures de comportaments i agressions sexistes.

Els Punts Violeta busquen garantir unes festes lliures de comportaments i agressions sexistes.

Esta iniciativa intenta garantir l'accés a l'oci "segur per a totes les persones" i unes festes "lliures de comportaments i agressions sexistes". Així s'han presentat els Punts Violeta en els Festivals musicals de la Comunitat Valenciana, on és una qüestió prioritària, perquè les dones, "no tenen a veure limitada la seua llibertat de moviment o el seu dret a gaudir de la festa allà on vulguen per por de ser assetjades o agredides".
 

La proposta dels Punts Violeta està coordinada amb Turisme i amb els principals promotors dels festivals i contra les conductes sexistes. Així, bàsicament informen, prevenen i atenen possibles agressions sexuals i a més difonen valors com els drets de la dona. 
 
L'objectiu dels espais violeta és que les dones puguen gaudir dels festivals sense sentir-se "assetjades, humiliades o observades". Es tracta d'un expositor físic i ben visible, situat entre el públic, per a atallar les possibles agressions masclistes que puguen patir les dones durant la celebració dels festivals i conscienciar a totes les persones.
 
Dades
Estes accions serviran per a potenciar els valors de la igualtat en l'oci i la cultura musical, perquè segons dades de l'Observatori Noctámbul@s, dependent de la Fundació Salut i Comunitat, un 57 per cent de xiques joves han patit alguna vegada comentaris incòmodes, insistència davant una negativa a iniciar una relació o tocaments indesitjats mentre estaven de festa, front un 4 per cent dels xics. 
 
A més, l'últim informe de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, que evidencia que prop del 72 per cent de les persones enquestades identifica les festes i els festivals com els llocs on es produeixen en més freqüència les agressions sexuals contra les dones. 
 
Estes dades, reflecteixen la necessitat de continuar educant i sensibilitzant a la ciutadania per a "evitar que es jutge a la víctima i s'exonere a l'agressor". D'ací la importància de les campanyes com 'Noemtoques el Whatsapp', 'Un home de debò', o 'Assenyala el Masclisme'.
 
Per tant, els Punts Violeta reflecteixen la voluntat de col·laboració entre el Consell i la societat, i en este cas destaquen els responsables dels festivals agrupats sota la marca Mediterranew Fest, que acolliran el servei d'informació, assessorament, prevenció i denúncia contra els abusos sexuals contra les dones. 
 
Els Punts Violeta
El servei dels Punts Violeta, amb un horari d'atenció de 19.00 hores a 3.00 hores, es donarà per part d'un equip format per 3 professionals especialistes en assessorament psicològic, legal i emocional. Així mateix comptaran amb el suport de professionals del centre Dones 24 hores i un equip de persones voluntàries format en este àmbit. A més d'informar, també atenen des del punt de vista psicològic i social amb intervencions immediates si és necessari. 
 
Amb tot això, pretenen assessorar les dones, però també als homes perquè reflexionen sobre què és un comportament sexista. Així, els espais violeta desenvoluparan diverses accions, com a taules informatives i dinàmiques lúdiques de prevenció, espais d'atenció i intervenció davant situacions d'assetjament, on s'assessorarà psicològica, legal i emocionalment a les dones. Igualment impulsaran la Xarxa d'Aliades, per a les dones que estiguen en el festival i vulguen donar suport o ajudar altres dones obtinguen un braçalet morat. 
 
L'IVAJ estarà present informant sobre les activitats i programes que gestiona, així com dels avantatges i oportunitats que ofereix el Carnet Jove. A més, personal voluntari de Calsicova també informaran sobre la prevenció de malalties de transmissió sexual com la sida. 
 
Festivals amb Punts Violeta
Per a combatre les agressions sexuals, els esdeveniments musicals de la Comunitat valenciana que incorporaran els Punts Violeta són: 
Marenostrum experience (6 i 7 de juliol) 
Music Port Fest (6 i 7 de juliol) 
FIB (19-22 de juliol) 
Low Festival (27 i 28 de juliol) 
Arenal Sound (31 juliol-5 d'agost) 
Llegendes del Rock (8-11 d'agost) 
Medusa Sunbeach (10-12 d'agost) 
Rototom Sunsplash (16-22 d'agost)

Twitter