Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
La XXIX Edició de la Senda del Poeta serà els dies 28, 29 i 30 de març de 2025 Un any més, L'IVAJ vos convida a La Senda del Poeta, una activitat gratuïta de senderisme cultural en la qual, al...
S'ha convocat el Programa Blau de la Campanya "A la Mar" de l'IVAJ per a 2025. Este programa, que es desenrotlla durant el període escolar i està dirigit a grups, de mínim 10 participants, de...
Ves enrere La Xarxa Jove de l'IVAJ integra a 191 entitats locals i subvenciona a 392 professionals en 5 anys de funcionament
La Xarxa Jove de l'IVAJ integra a 191 entitats locals i subvenciona a 392 professionals en 5 anys de funcionament
La Xarxa Jove, impulsada des de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en 2018, compta ja amb 191 entitats locals, a les quals se subvenciona la contractació de 392 professionals per a impulsar i desenvolupar les polítiques de joventut a través de tot el territori de la Comunitat Valenciana i atendre les necessitats d'aquest col·lectiu.
Així ho ha explicat el director general de l'IVAJ, Jesús Martí, qui ha indicat que la Xarxa Jove es va posar en marxa amb l'objectiu de crear, des de les polítiques de proximitat municipal, un “servei públic essencial”, del qual deriven “prestacions indispensables per a satisfer les necessitats bàsiques personals i millorar les condicions de la qualitat de vida de la joventut”.
“La política juvenil que desenvolupa l'IVAJ pretén promoure la participació de la joventut d'una manera lliure i eficaç, propiciant el marc adequat per al seu desenvolupament social, polític, econòmic i cultural”, ha reivindicat Martí, qui ha explicat que per a això s'aposta per “fomentar les relacions i la cooperació amb els ajuntaments, i també entre els municipis”.
En aquest sentit, ha indicat, s'ha apostat per la creació d'una xarxa que permeta que les polítiques de joventut es treballen de manera “transversal” des de tots els departaments de les administracions públiques, i d'una forma “arrelada al territori”, que permeta treballar sota la premissa de la proximitat, “per a garantir un major i millor servei directe a les persones joves” i tindre en compte “les diferents realitats territorials” que existeixen en la Comunitat Valenciana.
5 anys de creixement
La Xarxa Jove, tal com està concebuda en l'actualitat, es va posar en marxa en 2018 amb un pressupost de 300.000 euros, i un total de 24 entitats locals, i 5 anys després la partida que destina l'IVAJ per a la seua subvenció ha crescut fins a superar els 11,2 milions d'euros, i aconsegueix ja a 191 entitats locals de tot la Comunitat Valenciana.
Martí ha destacat que el multiplicar pràcticament per 40 el pressupost inicial ha permés reforçar de manera exponencial les plantilles municipals dedicades a polítiques de joventut, passant de subvencionar 19 professionals en 2018 a finançar 392 amb el pressupost disponible per a 2023.
Així mateix, ha assenyalat que a més d'incrementar personal també s'han diversificat els perfils professionals, amb la introducció de la figura del psicòleg i la psicòloga en aquests equips, per a poder “donar resposta a l'increment de problemes de salut mental que s'estan produint entre la població més jove, i introduir la promoció del benestar emocional en el treball que es fa amb les persones joves en les àrees de joventut”.
Visites a la Xarxa
El director general de l'IVAJ ha incidit en la importància que la Xarxa té en el desenvolupament de les polítiques de joventut i ha assenyalat que per aqueix motiu es treballa des d'un contacte continu amb els diferents municipis, que s'articula a través de visites com les que es desenvoluparan en els mesos de març i abril.
Així, Martí ha visitat ja el municipi de Cullera, on s'ha reunit amb els i les professionals de joventut de la Ribera i la Safor, i Pilar de la Horadada, on va mantindre una trobada amb les persones que treballen en els departaments de joventut de les comarques del Vinalopó i el Baix i Alt Segura.
El municipi d'Atzeneta del Maestrat també rebrà la visita del director de l'IVAJ, que es reunirà allí amb la Xarxa de les comarques de Castelló Nord i Sud; a Mislata tindrà lloc la trobada amb els i les professionals de les comarques de l'Horta i Camp de Morvedre, i a La Nucia es veurà amb els dels Marine.
Les zones de València Oest, Alcoià, Comtat, Alacantí així com les comarques centrals, també formaran part d'aquesta ronda de visites.
Funcions de la Xarxa Jove
Les entitats incloses en la Xarxa Jove tenen entre les seues obligacions la posada en marxa d'un Pla Jove que atenga la realitat territorial de la seua zona d'implantació, així com la constitució d'un Fòrum Jove, com a eina de participació on l'administració i les persones joves puguen dialogar i treballar, conjuntament, per a construir les polítiques públiques territorials i sectorials.
Facilitar el contacte i la col·laboració entre associacions o grups de joves de l'entitat local, realitzar programes de foment de la participació i promoció del voluntariat entre les persones joves, també està entre les seues funcions.
Així mateix, han d'impulsar i promoure la realització de trobades entre les persones joves i les diferents administracions, amb la finalitat de trobar un espai de diàleg i de treball conjunt; fer costat al consell local o territorial de joventut o a les associacions o grups de joves, i facilitar l'accés de les associacions juvenils i els grups de joves a les infraestructures i espais públics dependents de l'entitat local.
En l'àmbit del foment de l'oci educatiu, s'encarregaran de mantindre contacte i coordinar-se amb les entitats i el personal tècnic que intervinga en aquesta matèria, donar suport a les seues actuacions i impulsar la participació de les persones joves en aquestes entitats, així com desenvolupar programes i activitats d'oci educatiu amb grups de joves.
La informació juvenil també es treballa des de la Xarxa Jove, especialment mitjançant la realització de programes de corresponsals, i la col·laboració amb altres entitats locals per a la difusió d'informació sobre activitats, recursos, serveis i campanyes pròpies, o de la Generalitat, dirigides a joves.
La realització de campanyes de sensibilització, motivació i conscienciació utilitzant els recursos del programa M’Importa de l'IVAJ i els que puguen oferir altres administracions i entitats, especialment les d'àmbit local, també serà objecte d'aquesta xarxa, que també treballarà a incentivar la posada en marxa o millora de programes o serveis que fomenten l'emancipació de les persones joves.