T'interessa

enllaços

Destacat

Residències per a joves 2024-2025

Es convoquen places per al curs 2024/2025 en les residències juvenils "La Florida", d'Alacant, "Mare de Déu del Lledó", de Castelló de la Plana i "Sant Crist de la Mar", de Benicarló. Pots...

Novetats

Ves enrere L'IVAJ inclourà tallers de prevenció de conductes autolesives i suïcidis en el seu Programa Jove Oportunitat

L'IVAJ inclourà tallers de prevenció de conductes autolesives i suïcidis en el seu Programa Jove Oportunitat

  • Els i les joves entre 16 a 21 anys de la Comunitat Valenciana que estan participant en JOOP rebran orientació per a adquirir les competències necessàries davant de situacions que, en alguns casos, poden portar a l'autolesió o el suïcidi.
  •  La metodologia participativa, amb activitats interactives com ara tertúlies dialògiques, jocs de rol i dinàmiques en xicotets grups afavoreixen l'intercanvi d'idees i proporcionen un espai d'escolta, empatia i coneixement.

 

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), integrat en la Conselleria d'Igualtat i Polítiquessuïcidis destinats a joves entre 16 i 21 anys de la Comunitat Valenciana que participen en el Programa Jove Oportunitat (JOOP). Per a això, ha tingut la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, la qual ha cedit els materials didàctics del programa “Som imprescindibles” que desenvolupa en tots els instituts de Secundària de la Comunitat Valenciana.

 Els i les participants en el programa Jove Oportunitat són xics i xiques que actualment no estan ni estudiant ni treballant, que han abandonat el sistema educatiu prompte i que, en moltes ocasions, estan passant una etapa marcada per la desmotivació i l'apatia.

D'aquesta manera, JOOP, programa cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Comunitat Valenciana Fons Social Europeu Plus (FSE+) 2021-2027, que enguany compleix la setena edició i que és present en 75 municipis repartits per València, Alacant i Castelló, continua el seu esperit innovador i s'adapta a la realitat de la joventut actual, entre la qual el suïcidi és actualment la principal causa de mort no natural.

Prevenció de suïcidis

Des de l'IVAJ s'aposta per no donar l'esquena a aquest fenomen i aborda de ple la gestió emocional i els hàbits saludables de les persones joves. Així, ara, a més de la figura del guia que sempre acompanya cada grup JOOP i els ensenya a tornar a creure en si mateixos, a confiar en ells/es i a somiar de nou, disposaran també del suport de psicòlegs/ques clínics/ques que realitzaran aquests tallers de prevenció de conductes autolítiques i suïcidis.

Per a això, s'emprarà una metodologia participativa, amb activitats interactives com ara tertúlies dialògiques, jocs de rol i dinàmiques en xicotets grups que afavoreixen l'intercanvi d'idees i proporcionen un espai d'escolta, empatia i coneixement, sense jutjar. D'aquesta manera, a través de guies específiques, els professionals de la psicologia clínica miraran de cara, al costat dels joopers, un tema que deixa de ser tabú i els oferiran eines eficaces per a evitar pensaments suïcides i les autolesions.

Els tallers, que es realitzaran dins de l'horari matinal de JOOP, faciliten l'assistència i l'accés a informació, recursos i eines psicosocials per a la gestió emocional, demanar ajuda i el suport social, que són claus en la prevenció de les conductes autolesives i els suïcidis.

El benestar emocional de joves i adolescents pot millorar-se atenent les necessitats específiques de cadascun/a, escoltant-los, augmentant la seua autoestima, generant una xarxa de suport saludable, bons hàbits com ara fer esport, donant-los eines d'autoconeixement i gestió d'emocions i pensaments o ajudant-los a trobar una motivació cap a la seua vida present i futura.

Finalment, cal recordar que JOOP és una iniciativa ja consolidada que enganxa i ajuda els/les  joves a marcar-se fites i formar un projecte que van construint, a poc a poc, a través de sessions d’entrenament actitudinal, amb les quals milloren les seues habilitats, adquireixen noves eines per a traure el millor de si mateixos, troben eixides, comencen de nou i aprenen a afrontar els reptes de manera diferent.

Twitter