Destacat

RE-PRESENTA'T - Sorteig al Consell Rector de l'IVAJ

Participa perquè la teua veu se senta! El Consell Rector de l'IVAJ és l'òrgan de representació i participació de l'IVAJ en el qual es prenen les principals decisions que afecten la joventut. Si...

No et quedes sense la teua plaça en els Camps de Voluntariat d'hivern de l'IVAJ

Encara queden places lliures en els Camps de Voluntariat d'hivern de l'IVAJ Diverteix-te I, a Benicàssim, i Diverteix-te II, a Biar. Si voleu viure una experiència de voluntariat, realitzant...

Novetats

Ves enrere L'IVAJ inclourà tallers de prevenció de conductes autolesives i suïcidis en el seu Programa Jove Oportunitat

L'IVAJ inclourà tallers de prevenció de conductes autolesives i suïcidis en el seu Programa Jove Oportunitat

  • Els i les joves entre 16 a 21 anys de la Comunitat Valenciana que estan participant en JOOP rebran orientació per a adquirir les competències necessàries davant de situacions que, en alguns casos, poden portar a l'autolesió o el suïcidi.
  •  La metodologia participativa, amb activitats interactives com ara tertúlies dialògiques, jocs de rol i dinàmiques en xicotets grups afavoreixen l'intercanvi d'idees i proporcionen un espai d'escolta, empatia i coneixement.

 

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), integrat en la Conselleria d'Igualtat i Polítiquessuïcidis destinats a joves entre 16 i 21 anys de la Comunitat Valenciana que participen en el Programa Jove Oportunitat (JOOP). Per a això, ha tingut la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, la qual ha cedit els materials didàctics del programa “Som imprescindibles” que desenvolupa en tots els instituts de Secundària de la Comunitat Valenciana.

 Els i les participants en el programa Jove Oportunitat són xics i xiques que actualment no estan ni estudiant ni treballant, que han abandonat el sistema educatiu prompte i que, en moltes ocasions, estan passant una etapa marcada per la desmotivació i l'apatia.

D'aquesta manera, JOOP, programa cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Comunitat Valenciana Fons Social Europeu Plus (FSE+) 2021-2027, que enguany compleix la setena edició i que és present en 75 municipis repartits per València, Alacant i Castelló, continua el seu esperit innovador i s'adapta a la realitat de la joventut actual, entre la qual el suïcidi és actualment la principal causa de mort no natural.

Prevenció de suïcidis

Des de l'IVAJ s'aposta per no donar l'esquena a aquest fenomen i aborda de ple la gestió emocional i els hàbits saludables de les persones joves. Així, ara, a més de la figura del guia que sempre acompanya cada grup JOOP i els ensenya a tornar a creure en si mateixos, a confiar en ells/es i a somiar de nou, disposaran també del suport de psicòlegs/ques clínics/ques que realitzaran aquests tallers de prevenció de conductes autolítiques i suïcidis.

Per a això, s'emprarà una metodologia participativa, amb activitats interactives com ara tertúlies dialògiques, jocs de rol i dinàmiques en xicotets grups que afavoreixen l'intercanvi d'idees i proporcionen un espai d'escolta, empatia i coneixement, sense jutjar. D'aquesta manera, a través de guies específiques, els professionals de la psicologia clínica miraran de cara, al costat dels joopers, un tema que deixa de ser tabú i els oferiran eines eficaces per a evitar pensaments suïcides i les autolesions.

Els tallers, que es realitzaran dins de l'horari matinal de JOOP, faciliten l'assistència i l'accés a informació, recursos i eines psicosocials per a la gestió emocional, demanar ajuda i el suport social, que són claus en la prevenció de les conductes autolesives i els suïcidis.

El benestar emocional de joves i adolescents pot millorar-se atenent les necessitats específiques de cadascun/a, escoltant-los, augmentant la seua autoestima, generant una xarxa de suport saludable, bons hàbits com ara fer esport, donant-los eines d'autoconeixement i gestió d'emocions i pensaments o ajudant-los a trobar una motivació cap a la seua vida present i futura.

Finalment, cal recordar que JOOP és una iniciativa ja consolidada que enganxa i ajuda els/les  joves a marcar-se fites i formar un projecte que van construint, a poc a poc, a través de sessions d’entrenament actitudinal, amb les quals milloren les seues habilitats, adquireixen noves eines per a traure el millor de si mateixos, troben eixides, comencen de nou i aprenen a afrontar els reptes de manera diferent.

Twitter