T'interessa

enllaços

Destacat

Residències per a joves 2024-2025

Es convoquen places per al curs 2024/2025 en les residències juvenils "La Florida", d'Alacant, "Mare de Déu del Lledó", de Castelló de la Plana i "Sant Crist de la Mar", de Benicarló. Pots...

Novetats

Ves enrere Exigències de la protecció de dades?

Exigències de la protecció de dades?

A partir hui s'endureix el règim legal de la protecció de dades i destaquen multes administratives (fins als 20 milions d'euros) que no exclouen sancions de tipus penals. Una normativa ja d'aplicació plena en tot el territori europeu i que revoluciona el concepte de la privacitat.

Però no només és una qüestió que afecta empreses o Administracions, també a particulars i, tal com va exposar l'Agencia Espanyola de Protecció de Dates (AEPD), la gran majoria de la població no és realment conscient d'accions del dia a dia que poden tindre alguna vinculació a una situació d'il·legalitat en l'ús específicament de les xarxes socials i les noves tecnologies. Per tal d'aclarir i apropar-nos a algunes de les més comunes, volem fer un repàs:

  • Quan accedim sense permís a una informació d'altres persones o les difonem amb coneixement d'haver sigut obtinguda de forma il·lícita, a més d'estar vulnerant la intimitat podem cometre un delicte de descobriment o revelació de secrets... Per exemple, amb la instal·lació en el telèfon d'altra persona un programa que el controle o vigile per conéixer la seua localització, les telefonades que fa o rep, fotografies, vídeos i àudios.
  • Quan publiquem sense autorització de l'interessat fotos, vídeos o àudios privats en webs.
  • Quan pugem informació (fotografies, àudios, gravacions...) encara tenint el consentiment de la persona implicada i obtingudes de forma lícita i sense intermediaris ni testimonis. Ens referim a material de caràcter íntim que podria identificar-se amb el nomenat 'sexting' i que pot derivar en conductes delictives com ara l'assetjament, les amenaces o les coaccions.
  • El principal risc d'esta pràctica comporta la pèrdua del control d'arxius que poden arribar a tercers i servir de xantatge del protagonista o terceres persones. La AEPD alerta que la imatge o la veu d'una persona és una dada persona pel que ningú pot decidir sobre elles. Per tant, qualsevol persona que envie per Whatsapp o qualsevol altra xarxa ha de ser conscient que l'actuació pot vore's sancionada, amb condemnes penals de tres mesos a un any de presó o multa de 12 mesos, encara que no conega a les persones que apareixen en les persones que apareixen en la gravació o fotografies.
  • "Xafardejar" el mòbil d'alguna persona (siga parella, família, amistat...), llegir converses o entrar en les xarxes socials pot arribar a penes de presó d'un a quatre anys. Com diem, aplicable a l'àmbit familiar, encara que tinga aparença de legalitat.
  • Si algú tracta de prendre's la justícia per la seua mà i en el context d'un comiat laboral o un trencament sentimental esborra o maltracta equips, programes o arxius informàtics el Codi Penal preveu penes de presó de sis mesos a tres anys.

Twitter