Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
El programa Jove Oportunitat ha sigut nominat per a la seua presentació davant el Fòrum d'Innovació Social d'Europa - IVAJ
L’IVAJ acull 46 alumnes nous per al curs acadèmic 2024/2025 en les seues residències juvenils d’estudiants
Les residències juvenils de l’IVAJ acullen cada curs 157 jóvens estudiants Es troben a Alacant, Castelló de la Plana i Benicarló, i inclouen allotjament i pensió completa L’Institut Valencià de la...
L’IVAJ reunix 428 jóvens solidaris en la campanya de camps de voluntariat d’estiu ‘Viu la solidaritat’ de 2024
El director general de l’IVAJ celebra “l’èxit de la convocatòria i el compromís solidari de la joventut valenciana” La Comunitat Valenciana ha acollit onze camps de voluntariat entre els mesos de...
Ves enrere El programa Jove Oportunitat ha sigut nominat per a la seua presentació davant el Fòrum d'Innovació Social d'Europa
El programa Jove Oportunitat ha sigut nominat per a la seua presentació davant el Fòrum d'Innovació Social d'Europa
El programa Jove Oportunitat (JOOP) de l'IVAJ ha sigut nominat per l'Autoritat Gestora del Fons Social Europeu Plus del Ministeri de Treball i Economia Social com una de les millors iniciatives socials d'Espanya per a la seua presentació en el Fòrum d'Innovació Social d'Europa.
Jove Oportunitat és un projecte gestionat per l'IVAJ, dins del Programa del Fons Social Europeu Plus de la Comunitat Valenciana 2021-2027, per a motivar i orientar a joves d'entre 16 i 21 anys que han abandonat prematurament els seus estudis.
Si el programa és seleccionat entre la resta de les propostes, els dies 1 i 2 d'octubre de 2024 JOOP serà presentat a Brussel·les davant el Fòrum d'Innovació Social en un acte organitzat pel Centre Europeu de Competència per a la Innovació Social per a facilitar la transferència, ampliació i intercanvis de solucions innovadores als desafiaments socials.
JOOP és una iniciativa de la Generalitat posada en marxa amb l'objectiu d'aconseguir que els i les joves que han deixat els estudis s'activen i vulguen construir el seu propi projecte de vida, a través d'una intervenció que treballa sobre la seua motivació, reforça la seua autoestima i els ajuda a construir eixe projecte.
La ferramenta pedagògica utilitzada és el coaching actitudinal en grups de fins a 15 participants. Se'ls proporciona orientació sobre les diferents famílies professionals de la FP, des d'un enfocament pràctic, amb visites a centres de treball de les quasi 500 empreses col·laboradores amb les quals compta el programa JOOP.
Com a complement a l'orientació, s'introduïxen, al final del programa, sessions de contingut acadèmic que els prepara per a superar la prova d'accés lliure a la FP de Grau Mitjà o la possibilitat d'una oferta de formació concorde al seu nivell.
Mòduls del programa
Cada acció del JOOP es dividix en mòduls. Els mòduls 1, 2, i 3 formen conjuntament un bloc de desenvolupament personal i social en el qual els i les participants creen el seu propi projecte professional mitjançant les sessions de coaching i les visites a empreses.
El mòdul 4 és el de preparació del retorn als estudis amb un total de 376 hores lectives en jornades de quatre o cinc hores diàries. El programa finalitza amb el mòdul 5, que consistix en una convivència de quatre dies en la qual es reunixen les i els joves en diverses accions i posen en pràctica tot l'aprés.
Posteriorment, es realitza un seguiment i acompanyament una vegada finalitzada l'acció, mitjançant sis jornades de refresc, per a assegurar que l'evolució siga l'adequada.
Des de la seua posada en marxa, fa ara huit anys, han participat en JOOP un total de 5.036 joves. Actualment, es desenvolupen unes 75 actuacions anuals en tota la Comunitat Valenciana amb un percentatge d'èxit del 62%, amb una part de joves que tornen a estudiar i l'altra part d'incorporació al món laboral.