T'interessa

enllaços

Destacat

Presentem l'"Estudi sobre la participació juvenil en la Comunitat Valenciana"

Dona entre 24 i 30 anys; així és el perfil majoritari de participació juvenil en el territori valencià Educar en participació en edats primerenques per fer conscients a les persones joves del seu...

Inscripcions obertes a la II Jornada d'Acompanyament Socioeducatiu a Adolescents i Joves

Una de les primeres línies de treball de la Càtedra, en col·laboració amb l'IVAJ, és la formació dels i les professionals que intervenen amb persones joves. Des d’aquesta perspectiva, apostem de...

Novetats

Ves enrere El 75% de la joventut valenciana veu amb preocupació l'increment dels discursos d'odi després de la pandèmia

El 75% de la joventut valenciana veu amb preocupació l'increment dels discursos d'odi després de la pandèmia

L'IVAJ ha elaborat una anàlisi autonòmica sobre les principals preocupacions de les persones entre 12 i 30 anys i es presenta, del 26 al 28 de juny de 2023, a la Universitat de València en el marc de l'XI Congrés Internacional de Psicologia i Educació.

L'increment dels discursos d'odi després de la pandèmia és una de les qüestions que més preocupen la joventut valenciana, segons un estudi realitzat des de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i que conclou que el 75% de les persones joves els veuen amb preocupació al costat de les mancances en àmbits com el racisme, la discriminació cap a la diversitat sexual, el masclisme, la desigualtat social, l'egoisme o l'emergència climàtica.

L'estudi, resultat de més de 5.000 enquestes realitzades a través de la Xarxa Jove entre joves de 12 a 30 anys que viuen en més de 80 municipis de la Comunitat Valenciana com a pas previ per a l'elaboració dels plans de joventut locals, es presenta en el marc de l'XI Congrés Internacional de Psicologia i Educació, i en el qual l'IVAJ participa a través de la Càtedra de Joventut de la Universitat de València, finançada per l'IVAJ mitjançant un conveni.

El congrés, organitzat per l'Associació Científica de Psicologia i Educació (ACIPE), se celebra a València entre els dies 26 i 28 de juny sota el lema “Benestar Psicològic i Digitalització: el gran repte de la psicologia hui”. 

L'objectiu d'esta trobada és reflexionar sobre les conseqüències que puguen tindre en el desenvolupament de la infància i la joventut l'ús de les noves tecnologies, així com els efectes que ha tingut en este col·lectiu la crisi sociosanitària més greu de l'últim segle. 

L'estudi de l'IVAJ fa un repàs per les temàtiques que generen major preocupació en la joventut, així com aquelles qüestions que defineixen les seues vides, llançant dades com que el 45% de les persones joves valora positivament els avanços aconseguits com a societat, entre els quals se cita l'ajuda mútua, la implicació i el compromís social.

Així mateix, més d'un 35% destaca la consciència adquirida entorn a la diversitat, la tolerància, el respecte i la igualtat, la qual cosa fa que un 75% veja com un problema les reculades en esta matèria, i un 50% els veja com alguna cosa que afecta especialment la població més jove, al costat d'un 25% que ho considera com una preocupació personal. 

L'alegria i la felicitat valors de la joventut

Les enquestes realitzades entre els i les joves valencianes també assenyalen que el 50% ressalten de manera positiva els seus valors, entre els quals es troben l'alegria, la diversió i la felicitat, així com les seues motivacions al voltant de les activitats que desenvolupen en el seu temps d'oci. 

D'altra banda, el 25% de les persones joves senten satisfacció pels assoliments acadèmics, així com per aquelles metes que aconsegueixen gràcies als seus esforços; i tant els seus valors i motivacions com les metes que aconsegueixen en l'àmbit educatiu són valorats, quasi per un 40%, com a oportunitats de futur. 

Interessos i preocupacions de les persones joves

Les aficions i les passions de les persones joves, com puguen ser activitats esportives, culturals o d'oci, representen els interessos més rellevants per al 50% de les i els enquestats; seguit d'un 20% que assenyala les relacions d'amistat i el seu futur, en concret els estudis i el treball.

En este sentit, el 30% de les persones enquestades manifesten preocupació sobre el seu futur laboral i sobre les seues possibilitats d'emancipació, de manera que un 40% considera el problema d'aconseguir eixir de la casa familiar com una cosa intrínseca a la joventut. 

Respecte als problemes de la població jove, les enquestes reflecteixen que més del 60% de les respostes els situen al voltant de valors i actituds personals vinculades a la falta de maduresa, de responsabilitat i de motivació, juntament amb altres qüestions més concretes com les relacionades amb el sistema educatiu (32%), el consum de drogues (24%), la salut mental (17%), i l'addicció a les pantalles (14%).

Congrés de Psicologia i Educació

El Congrés que se celebra a la Universitat de València servirà per a analitzar les conseqüències que han tingut en la infància i la joventut les mesures de contenció derivades de la crisi sanitària per la COVID-19.

En este sentit, s'estudiarà com la interrupció de les activitats socials, escolars i educatives, ha produït un decalatge en el desenvolupament dels xiquets i xiquetes que es trobaven en esta etapa educativa, els i les joves adolescents han vist minvades les seues possibilitats de socialització i les conseqüències encara estan sent avaluades.

Twitter