Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Campanya institucional del 25 de novembre, dia de l'eliminació de la violència contra les dones 2024 Una publicación compartida por IVAJ (@gvaivaj)
Ja tens disponible la informació dels Camps de Voluntariat d'hivern 2024. A estos camps es podran inscriure joves de 18 a 30 anys des del 19 fins el 29 de novembre, i es realitzaran del 26 de...
Ves enrere Prop de 22.000 jóvens de la Comunitat han hagut d'emigrar entre 2009 i 2013
Prop de 22.000 jóvens de la Comunitat han hagut d'emigrar entre 2009 i 2013
La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, s'ha reunit amb representants del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV) i del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE), els que li han presentat l'informe "Joventut Necessària. Conseqüències econòmiques i socials de la situació de la Joventut Valenciana".
Este informe, realitzat pel sociòleg, Daniel Sorando, i el psicòleg social, Stefano de Marco, indica que prop de 22.000 jóvens de la Comunitat han hagut d'emigrar entre 2009 i 2013. A més, la taxa de desocupació jove entre els 18 i 24 anys se situa en el 55%. Per tot això, en l'informe s'advertix que "els problemes que afecten la joventut valenciana poden comportar conseqüències per a tota la societat en el seu conjunt".
Davant d'esta situació, el secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha fet insistència, en la roda de premsa posterior a la reunió, que, "per primera vegada, els i les jóvens som un col·lectiu vulnerable i en risc d'exclusió social, inclús per damunt del col·lectiu de pensionistes".
Ibáñez, que estava acompanyat pel president del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, David Latorre, i del vicepresident del Consell de la Joventut d'Espanya, Víctor Reloba, ha insistit en el fet que "el panorama que se'ns presenta és alarmant i els governs no podem donar l'esquena a una situació tan precària com tenen els nostres jóvens" i ha indicat que "el fet que l'IVAJ estiga en la Vicepresidència del Govern valencià explica la importància per a la Generalitat de les polítiques de joventut".
A este respecte, el secretari autonòmic ha assegurat que, des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, "som conscients que tenim sobre la taula un problema: 260.000 jóvens valencians, el 33% de la població jove entre 17 i 30 anys, estan en risc d'exclusió social, a més dels 22.000 jóvens valencians que han hagut d'emigrar forçosament per raons socioeconòmiques".
"Per això, les reunions que tenim habitualment des de l'IVAJ amb la Direcció General del SERVEF i la Direcció General de Vivenda, en les quals participa també el Consell de la Joventut, es van a convertir en un espai de codecisió de polítiques públiques en temes d'ocupació, d'emancipació juvenil, d'educació no formal, que és una aposta ferma del govern valencià, a més d'impulsar oportunitats perquè els jóvens valencians que estan en l'exterior forçosament puguen tornar a la Comunitat", ha explicat Ibáñez.
Impacte econòmic de l'emigració juvenil
En l'informe es calcula que el cost de l'emigració juvenil sobre l'economia de la Comunitat Valenciana en els pròxims deu anys ascendix a 8.275 milions d'euros, la qual cosa equival a més del doble del pressupost d'Educació, Cultura i Esport en 2015, que és de 4.098 milions.
En cada onada anual de migrants amb nivells educatius equivalents als de la població general de jóvens valencians, s'ha calculat que la Comunitat Valenciana podria perdre, entre els anys 2015 i 2025, al voltant del 4,7% del seu PIB.
La dita quantitat fa referència al total de la inversió que han realitzat les administracions públiques en l'educació dels jóvens que emigren a l'estranger, de la qual s'aprofitarien els països receptors. A això, cal afegir una pèrdua de l'equivalent del 2,5% del PIB del mateix en impostos no recaptats durant la dita dècada.
La segona projecció, més pessimista, partix de la hipòtesi que la gran majoria de jóvens que emigren a l'estranger tenen formació secundària superior o universitària. En este cas, les xifres ascendixen al 5,6% d'inversió educativa i al 2,8% d'impostos no recaptats.
Taxa de desocupació juvenil superior al 55%
Les dades de desocupació juvenil reflectixen un increment de la precarietat entre 18 i 24 anys en la Comunitat Valenciana, amb una taxa de desocupació jove superior al 55%, especialment entre aquells amb estudis primaris.
A més, el percentatge de població valenciana en condicions de pobresa ha arribat a ser superior al percentatge mitjà de la resta de l'Estat, com resultat del seu creixement sostingut des de 2007.
A este respecte, en l'informe es remarca que invertir en joventut i evitar que els jóvens emigren permet aprofitar la inversió educativa per a sustentar el desenrotllament d'un territori, a més d'enfortir la seua recaptació tributària.
Emancipació i envelliment de la població
L'informe indica també que la taxa d'emancipació en la Comunitat Valenciana ha descendit fins a ser inferior a la mitjana estatal des de 2013, com resultat de l'elevada desocupació juvenil i de les dificultats d'accés a la vivenda, el cost de la qual supera el 30% dels ingressos d'una llar jove, en el cas de la propietat, i del 27% en el lloguer.
Així mateix, l'estudi analitza algunes dinàmiques d'envelliment que estan tenint lloc en la Comunitat Valenciana. En particular, l'any 2014 el percentatge de jóvens entre 15 i 29 anys és de 15,6%, per la qual cosa es constata un descens en 8,4 punts respecte a l'any 1998.