Destacat

Campaments i intercanvis d'estiu "Viu l'Estiu" 2023

Campaments i intercanvis d'estiu "Viu l'Estiu" 2023

Vine a divertir-te este estiu amb l'IVAJ

Si residiu en la Comunitat Valenciana i teniu entre 12 i 17 anys prepareu-vos per a gaudir este estiu.

Podreu divertir-vos durant 10 dies amb un munt d'activitats de temps lliure y multiaventura amb joves d'altres comunitats autònomes en els albergs de l'IVAJ o, si voleu, viatjar a Aragó o Cantàbria per a intercanviar experiències.  

Consulteu els projectes i inscriviu-vos ací a partir de l'1 de juny de 2023.

No vos quedeu sense la vostra plaça!

 

ERYICA li ha concedit a l'IVAJ el Segell de Qualitat de la Informació Juvenil

ERYICA li ha concedit a l'IVAJ el Segell de Qualitat de la Informació Juvenil

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha obtingut el Segell Europeu de Qualitat de la Informació Juvenil, concedit per l’Agència Europea d’Informació i Assessorament per a la Joventut (ERYICA), que reconeix aquells organismes i institucions que es caracteritzen per oferir una informació “veraç i imparcial” en aquest àmbit.

Així ho ha explicat el director general de l’IVAJ, Jesús Martí, que ha destacat la importància que l’IVAJ compte amb aquest reconeixement a la qualitat de la seua informació “en plena era de la postveritat, quan la propaganda moderna i les teories conspiratives s’alimenten de desinformació, populisme, notícies falses, discursos d’odi i fets alternatius”.

Actualment, la Xarxa Valenciana d’Informació Juvenil compta amb aproximadament 250 centres d’informació que depenen d’ajuntaments i associacions, i una xarxa de 1.614 corresponsals juvenils que són joves que, voluntàriament, col·laboren amb els serveis d’Informació Juvenil d’un municipi detectant les necessitats i la informació demanada i acostant aquesta informació entre les parts.

Aquest segell està dissenyat i implementat per als joves i amb els joves, i vinculat a un conjunt de criteris, mecanismes i eines d’avaluació de la qualitat, que garanteixen que aquelles entitats públiques o organismes que el tenen acreditat estan oferint una informació fiable, que no requereix una confirmació posterior per part de qui la reba.

Aquest reconeixement no només declara la qualitat de la informació de l’IVAJ, sinó que permet que s’atorgue el segell a les entitats de la Xarxa Valenciana d’Informació Juvenil, sempre que hagen subscrit la Carta Valenciana d’Informació Juvenil.

La importància d’una informació fiable

“Identificar aquelles informacions que poden ser de confiança, completes i imparcials pot ser un autèntic desafiament, i per això són primordials aquells mecanismes que serveixen per a ajudar la ciutadania, i especialment la joventut, a reconéixer aquelles fonts que són fiables i ser crítics amb la ingent quantitat d’informació que els arriba”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha emmarcat la importància que des d’Europa s’haja reconegut “la gran aposta” que des de l’IVAJ s’ha fet “per la qualitat de la informació juvenil, perquè siga independent, accessible, inclusiva, basada en les necessitats de la població a la qual es dirigeix, empoderadora, participativa, ètica, professional i proactiva”.

L’objectiu que se segueix des de l’IVAJ, ha especificat, és oferir a les persones joves aquella informació que els ajude en la presa de decisions a les quals s’enfronten en les seues vides, així com el fet que els facilite “l’autonomia, la capacitat de pensar críticament i la seua participació activa en la societat”.

Segell de qualitat

En aquest context, ERYICA decideix la creació d’un segell de qualitat, l’abril de 2018, com una de les propostes que ix de la Carta Europea d’Informació Juvenil i el Pla estratègic d’ERYICA per a 2018-2023, tots dos amb un important focus en la sobrecàrrega d’informació a la qual s’enfronten els joves.

Per això, sorgeix la necessitat de crear un segell de qualitat com a símbol visible que reconeix la qualitat de la informació i la fiabilitat de la font que la proporciona, i garanteix que siga objectiva i imparcial.

El segell està vinculat a un conjunt de criteris, mecanismes i eines d’avaluació de la qualitat. Una vegada que una organització rep l’etiqueta, pot etiquetar els diversos productes i serveis d’informació juvenil que brinda.

El Consell aprova els convenis de col·laboració de l’IVAJ amb el Consell Valencià de la Joventut i amb 15 consells locals de Joventut

El Consell aprova els convenis de col·laboració de l’IVAJ amb el Consell Valencià de la Joventut i amb 15 consells locals de Joventut

  • La Generalitat contribueix amb 468.000 euros al funcionament del màxim òrgan de representació de les organitzacions de joventut.
  • A escala local l'IVAJ hi destinarà un total de 120.000 euros. L'objectiu d'aquests acords és donar suport a la participació i l'associacionisme juvenil. 

Conveni de col.laboració entre l'IVAJ i el Consell Valencià de la Joventut 

El Ple del Consell ha aprovat el conveni de col·laboració entre l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el Consell Valencià de la Joventut (CVJ), que permetrà finançar el programa anual d’activitats del màxim òrgan de representació de les organitzacions de joventut a la Comunitat Valenciana.

El conveni és el resultat de la col·laboració i la cooperació entre l’IVAJ i el Consell Valencià de la Joventut, que segueix l’objectiu de coordinar recursos per a fer efectives les polítiques integrals de joventut.
 
D’aquesta manera, es desenvolupa el que s’estableix en la Llei de polítiques integrals de joventut de la Comunitat Valenciana, en què es garanteix el funcionament del CVJ amb les dotacions específiques que se li atribuïsquen amb càrrec al pressupost de la Generalitat. Per a fer-ho, en 2023 el Consell Valencià de la Joventut rebrà un total de 468.000 euros.

Aquesta dotació pressupostària pretén permetre la promoció d’activitats dirigides a assegurar la participació de les persones joves en les decisions i en les mesures que les afecten, així com l’elaboració d’estudis o informes sobre matèries relacionades amb la joventut i amb els seus problemes.

El Consell Valencià de la Joventut és l’encarregat de defensar els interessos i els drets de la joventut; col·laborar en la promoció d’una efectiva igualtat d’oportunitats de les persones joves en el seu desenvolupament polític, social, econòmic i cultural, així com fomentar l’associacionisme de les persones joves perquè emprenguen en grup la solució de les qüestions que les afecten.

Així mateix, ostenta la representació del moviment associatiu juvenil valencià en les institucions de joventut i col·labora amb la Generalitat en l’elaboració de la política juvenil.

El CVJ és també l’encarregat de la creació de consells de joventut d’àmbit local i territorial, la prestació de serveis a les associacions i els consells locals de la joventut que el formen, la participació en els òrgans consultius de l’Administració quan es requerisca i l’elaboració anual d’un informe sobre les actuacions que desenvolupa.

La Llei de polítiques integrals de la joventut estableix que podrà proposar, si és el cas, les mesures que es consideren oportunes per a la millora de la qualitat de la vida dels i les joves, per a promoure la cultura i, especialment, el valencià i la cultura valenciana.

Finalment, el Consell Valencià de la Joventut també fomenta la vertebració de relacions de participació amb qualsevol organisme, plataforma, entitat i estructura de participació dels joves en l’àmbit de la Unió Europea, en col·laboració amb el Consell de la Joventut d’Espanya.

Conveni entre l’IVAJ i 15 consells locals de Joventut 

El Ple del Consell ha aprovat els convenis de col·laboració entre l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i els consells locals de joventut de Gandia, Ontinyent, Alacant, Mislata, Castelló de la Plana, Borriana, València, Novelda, Carcaixent, Xàtiva, Quart de Poblet, Alzira, Elda, Sueca i Elx per a contribuir al funcionament i el desenvolupament dels respectius programes d’activitats.

Aquests convenis tenen com a objectiu fomentar l’associacionisme juvenil i promoure iniciatives que asseguren la participació de les persones joves en projectes, decisions i mesures que els afecten; portar les seues propostes davant del Consell Valencià de la Joventut, i garantir la representació i la interlocució de les associacions juvenils del seu territori davant de l’Administració.

L’IVAJ destinarà un total de 120.000 euros distribuïts entre els 15 consells locals per a finançar activitats de participació, col·laboració, formació i assessorament a associacions juvenils, informació juvenil, divulgació dels drets i els deures de la joventut (amb especial atenció a la igualtat i la promoció de la dona jove), així com al foment de les activitats solidàries i d’educació en valors.