T'interessa

D'interés

Ves enrere 25 de novembre: Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

25 de novembre: Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

El dia 25 de novembre es commemora el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, per a denunciar la violència que s'exerceix sobre les dones a tot el món i reclamar polítiques en tots els països per a la seua erradicació.  

 

 

A fi de sensibilitzar al conjunt de la societat, i especialment a les persones joves, sobre la violència de gènere, i promocionar l'exposició #NoEmToquesElWhatsapp, l'IVAJ va instal·lar en la via pública, del 24 al 29 de novembre de 2021, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, una estructura de fusta que recreaba un telèfon mòbil, en la qual es va inserir el cartell anunciador de l'exposició. A més, per a reforçar l'impacte de la instal·lació, el telèfon simulaba estar trencat després d'un impacte, connectant amb la idea de destrucció que suposa la violència de gènere. 

Per a assegurar la visibilitat i l'impacte de l'actuació, aquests telèfons es van instal·lar en la Residència Juvenil La Florida, d'Alacant, i en vies especialment concorregudes en el centre de les ciutats de Castelló de la Plana (plaça de la Peixateria) i València (carrer Hospital, 11).  

 

L'IVAJ convoca anualment #NoEmToquesElWhatsapp, per a reconéixer les propostes de les persones joves que contribuïsquen a sensibilitzar, a través de l'art, al conjunt de la societat valenciana sobre el problema de la violència contra les dones. Les obres seleccionades passen a formar part d'una exposició itinerant que recorre tot el territori de la Comunitat Valenciana.  

Enguany, l'IVAJ ha fet una convocatòria per a recopilar treballs realitzats per centres educatius, associacions juvenils, centres juvenils i grups de joves, que formaran part de la exposició que es posarà en marxa en 2022. 

 

 

Han participat 72 joves d'entre 12 i 20 anys, dels IES Santa Pola, Martí Sorolla i Barri del Carme, dels grups de JOOP de Tavernes de la Valldigna, Oliva, Buñol i Xàtiva, de les Mancomunitats Comarcals d'Els Ports i de l'Alt Maestrat i del Colegio Academia Jardín. S'han presentat treballs en les modalitats de fotografia, vídeo, micro-relat i arts plàstiques. 

#NoEmToquesElWhatsapp forma part del programa M'importa, amb el qual l'IVAJ posa a la disposició de les persones professionals de joventut un conjunt de recursos per a treballar l'educació en valors des de l'educació no formal.  

D'acord amb l'article 5 de la Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de polítiques integrals de joventut, les administracions públiques es comprometen a desenvolupar polítiques de joventut amb perspectiva de gènere per a promoure la igualtat real entre les persones joves, des de la corresponsabilitat i la desconstrucció de rols de gènere, així com des de programes de prevenció, detecció, sensibilització i formació, amb caràcter transversal, sobre tot tipus de violències, especialment la violència masclista i la infantil, incloent l'assetjament i el ciberassetjament sexual.  

A més, d'acord amb aquesta mateixa llei, l'Institut Valencià de la Joventut, té entre les seues funcions la de defensar els drets socials i les llibertats de les persones joves emparades en l'ordenament jurídic, i denunciar les desigualtats de tracte i les discriminacions del col·lectiu juvenil.