« Back

La informació juvenil és un valuós instrument per a acabar amb el discurs d'odi i les 'fake news'

La informació juvenil és un valuós instrument per a acabar amb el discurs d'odi i les 'fake news'

El director general de l'IVAJ assisteix a la reunió telemàtica del grup ibèric-insular d'Eryica, on potència la informació juvenil a través dels 363 serveis i recursos oberts en la Comunitat Valenciana.

El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha participat en la reunió telemàtica del grup de treball ibèric-insular d'Eryica, l'Agència Europea d'Informació i Assessorament Juvenil, on ha destacat que "la informació juvenil és un valuós instrument per a acabar amb el discurs d'odi i les 'fake news'".
 
El director de l'IVAJ ha presentat les iniciatives i programes que es desenvolupen en la Comunitat Valenciana per a millorar la informació a la gent jove, tant en la formació de professionals de joventut com en "les eines necessàries per a afrontar una societat superconectada en la qual també es difonen notícies falses, especialment en temps de pandèmia"
 
Este grup de treball està compost per membres d'Eryica a Portugal, Espanya i Andorra i té com a objectius principals servir de plataforma d'intercanvi de bones pràctiques i de cooperació en informació juvenil entre els membres d'Eryica de la Península Ibèrica, així com fomentar activitats, formacions i recursos.
 
En la Comunitat Valenciana funcionen actualment un total de 363 serveis d'informació juvenil, dels quals 201 són centres d'informació juvenil (CIJ) i 162 són punts d'informació juvenil (PIJ).
 
Jesús Martí ha valorat les iniciatives més recents dins del programa 'M'importa' amb la publicació de 'Lligams' en valencià i castellà per a previndre el discurs d'odi i l'extremisme violent.
 
Així mateix, l'IVAJ, al costat de l'IBJove (Institut Balear de la Joventut), l'Institut Português do Desporto e Juventude, desenvolupen la campanya #NoFake amb el lema #QueNoEnsLaColin per a aportar elements informatius i formatius per al foment del pensament critique i de les habilitats informacionals, afavorir el coneixement de les persones joves sobre la gestió de la informació i alertar sobre la informació falsa o' fake news' en la Xarxa.
 
En este context, l'IVAJ ha elaborat un total de huit infografies sobre 'Les 5c per a detectar notícies falses'; '10 estratègies de manipulació mediàtica'; 'Com identificar informacions falses en ofertes de cursos'; 'Com detectar ofertes de treball falses'; ''Fakes news' sobre medicaments'; 'Informació falsa sobre Erasmus+ i el Cos Europeu de Solidaritat (CES)'; 'Discurs d'odi' i ''Fake news' sobre vacunes'.
 
Innovació en Informació Juvenil
L'IVAJ és membre de l'Agència Europea d'Informació i Assessorament Juvenil (Eryica) i ha subscrit la Carta Europea de la Informació juvenil, on s'estableix que la informació juvenil ha de ser independent, accessible, inclusiva, basada en les necessitats, empoderadora, participativa, ètica, professional i proactiva.
 
També forma part del projecte 'DesYing. Innovative youth information design and outreach' (2019-21) de l'acció KA205, Associacions Estratègiques en Joventut del Programa Erasmus+ per a dissenyar projectes de serveis d'assessorament i informació juvenil que ajuden  els i les joves a aconseguir el seu màxim potencial, per al que necessiten serveis d'informació juvenil més amigables i efectius per a les persones joves. Este projecte està liderat per Eryica.